Barbering Hjemme | Guide til en behagelig barbering

Få til en profesjonell barbering hjemme

Din guide til en mer behagelig og irritasjonsfri barbering.

I tiden etter at barbershops kom tilbake i det norske markedet i begynnelsen av 2010-tallet har det vært diskusjon rundt tradisjonell barbering og dens positive sider. De fleste av oss barberer seg med fler blads høvler fra Gillette og bruker barberskum på boks. Riktignok er det ikke noe galt i dette og det gjør jobben. Raskt og enkelt. Likevel hører vi stadig menn som uttrykker frustrasjon over hvor mye det koster. Inngrodde hår, irritert og sår hud.

Dette er de største salgspunktene for kjøp av tradisjonell barberhøvel og kniv. Et blad koster deg ikke mer en 5-10kr og holder gode til ca. 7 barberinger. Selve høvelen eller kniven koster ofte 300-400kr, og kan vare livet ut. Det er også derfor mer miljøvennlig. Ikke noe mer plastikk!

Huden din kommer også til å takke deg. Med minimal øving vil du få en renere og mer presis barbering. Du unngår irritasjon og allergiske reaksjoner som forårsakes av kjemikalier i barberskum på boks. Minimalt av inngrodde hår som kommer av at barberhøvelen drar i hårene før de kuttes. Med et enkelt barberblad kuttes hårene rett av uten å lugge.

Om du har tid (Etter et par ganger kan det gå nesten like fort som med Gillette) og du ofte opplever disse irritasjonene. Da er barbering på tradisjonelt vis noe for deg!

Se vår oppdaterte video guide

 

 

Barberhøvel (Safety Razor, T-Blad) VS. Barberkniv, Shavette

Før vi kommer i gang med vår lille guide til tradisjonell barbering er det en ting som burde nevnes. Hva burde du kjøpe. Høvel eller kniv?

Her kommer det an på trygghet og erfaring. En tradisjonell høvel vil gi deg en tett og behagelig barbering samtidig som å være nesten like brukervennlig som barbering med fler blads høvel. Om du ønsker mer presisjon, for å utføre bland annet «line-up» på skjegg er barberkniv og shavette riktig valg. Dette krever litt mer erfaring og har selvfølgelig større sjanse for kutt. I gjengjeld gir det også en tettere barbering.

Med begge disse vil det være en viss sjanse for skade, men om man er forsiktig nok og vinkler bladet riktig vil du få et eksemplarisk resultat verdig en profesjonell barberer.

Hva trenger du?

  • Barberhøvel eller kniv
  • Her kommer det an på behov og preferanse, men når det gjelder høvel er det viktig å investere i en som har litt tyngde. Dette for at bladet skal gli lettere over huden uten å måtte tvinges.
  • Barberblader Barberblader vil variere når det kommer til skarphet og holdbarhet, samt størrelse og bruk. For høvel eller shavette brukes ofte Double Edge blader (PS: Disse kan enkelt deles i to). Barberkniver må slipes. Vi anbefaler også å teste ut forskjellige merker for å finne en som passer deg og din hårtype.
  • Barberkrem Krem og såpe vil vare betydelig lengre en skum. De har ofte bedre, skånsomme ingredienser som også lukter bedre en skum på boks.
  • Barberkost Her finnes det mange varianter laget med villsvin og grevling hår. Du kan også få kjøpt børster av syntetisk hår som ofte er like bra.
  • Skål Her står du fritt til å bruke hvilken som helst skål som du kan blande og piske opp krem/skum.
  • Ekstra

    Pre-olje, Alum-Pinner & Aftershave.

PS: Vi har det perfekte barberingsettet med shavette her.

Slik gjør du det

1. Vask ansiktet

Et av de stegene som mange ofte ignorere er å tilføre ansiktet varmt vann. Om du enten gjør som barberere og bruker et varmt og fuktig håndkle eller starter rett etter en dusj er det viktig å ha det komfortabelt varmt. Dette mykner opp hårene og åpner porene noe som gir en glattere barbering.

2. Pre-shave

Ikke et nødvendig steg, men kan anbefales for de som ønsker. Her kan du tilføre en såkalt pre-shave olje. Det trenger ikke å være et dyrt eller eksklusivt produkt. Alt fra kokosolje til olivenolje fungerer. Oljen hjelper bladet med å gli lettere under barberingen.

3. Gjør barberkrem om til skum

Begynn med å tilføre vann til barberingskosten. Hvis du bruker barberingssåpe må du gni kosten i sirkulære bevegelser til kosten har absorbert rikelig med såpe. Om du bruker krem, kan du tilsette en liten dose direkte til børsten.

Legg kosten oppi en oppvarmet skål (holder skummet varmt) og begynn å jobbe i sirkulære bevegelser for å bygge opp skum. Du vet du er i mål år du har fått en tykk og luftig konsistent, ikke ulikt pisket eggehvite.

4. Påfør barberskummet

Bruk børsten og «mal» den over ønsket område. Børsten hjelper også med å løfte opp hårene for en mer behagelig barbering.

5. Barbering

Pass på å ha bladet i en 20 - 50 graders vinkel og bruk minimalt med kraft. Prøv å forestille deg smøring av smør på brød. Kniven skal gli lett over. For mye kraft, eller feil vinkel skaper irritasjon og sår. Husk også å kutte i samme retning som håret gror.

Om du ønsker en enda tettere barbering kan man ta en til runde med barberskum og barbere i en mer vinklet/horisontal retning.

6. Vask og tørk

Vask ansiktet med kaldt vann for å lukke porene og forhindre bakterier. Bruk evt. alum pinner eller blokk for å lukke og rense sår. Tørk ansiktet med et rent håndkle med lette trykk.

7. Aftershave og fuktighetskrem + rensing av utstyr

Om ønskelig kan du bevare huden ytterligere mot irritasjon ved å tilføre fuktighetskrem og tilføre aftershave.

Husk å rense og tørke redskapene godt etter bruk!

Til å begynne med kan det ta litt tid å lære seg barbering med tradisjonell høvel og kniv. Men etter et par ganger vil prosessen bli mye enklere. Både huden og lommeboken din vil takke deg med årene. Om du fortsatt er usikker på barbering med kniv, vil vi anbefale å først starte med en høvel før man evt. tar steger videre. Eller ta turen innom 1o1BARBERS for rådgiving.

 


Legg igjen en kommentar