Andrea Di Pascali laughing with Felice

Hva skiller en god og dårlig barber?

Det finnes dyktige frisører og barbere overalt i Norge, men det er ikke alltid man treffer riktig person.

Noen ganger kan man ende opp hos noen som ikke har nok erfaring, og av og til hender det at man møter en god frisør, men som kanskje ikke forstår seg på din livsstil.

Det kan være skremmende å lete etter et nytt sted å trimme toppen, men frykt ikke!
Vi forteller deg hva du burde se etter når du er på utkikk etter en ny barber/frisør, og hvordan du kan best mulig kommunisere det du ønsker.

 

Kjapp historietime

Barberyrket har eksitert i mange årtusener. Det er et yrke som har hatt varierende beskrivelse og etterspørsel. De tidligste dokumenterte tilfellene av pleie og trim av hår ble utført av prester og de med medisinsk bakgrunn.
Siden middelalderen var det ikke uvanlig at en barber også fungerte som kirurger og tannleger. Med høyere lønn og status enn en vanlig kirurg, var de ofte kalt «barberkirurger».

Det er også her vi finner opprinnelsen til den ikoniske barberstolpen som ofte snurrer i røde, hvite og blå striper. Stolpen representerte bandasjer, blod og årer, fra tiden hvor de praktiserte som «barberkirurger».

Riktig nok «alt på ett sted», men kanskje like greit at de ikke praktiserer disse tjenestene lengere.

 

Hva kan du som kunde gjøre for å få den beste klippen?

Kom forberedt. Vi snakker ikke nødvendig vis bare om å møte opp i tide (typ. 5 min før), men også hva slags klipp du ønsker. Om du er i tvil på hvor mye tid som trengs, kom gjerne innom på forhånd og hør med de som jobber der.

De fleste profesjonelle innen frisørindustrien er enige i at det er en fordel om du som kunde har en ide om hva slags frisyre du ønsker på forhånd. Vis gjerne frem noen bilder slik at barberen din tydelig vet hva du ønsker.
Om det første gang du klipper deg her, eller du ønsker en helt ny frisyre er det viktig at du setter av, og planlegger ekstra tid for å kunne diskutere og analysere håret håret.

En dyktig frisør vil ofte være interessert i å lære mer om deg som person. «Kunnskap er makt», og i dette tilfellet snakker vi om desto mer frisøren vet om deg, jo enklere er det for de å finne en frisyre du kommer til å være fornøyd med.

Om du har kommet til rett sted, trenger du ikke å bry deg om å vaske håret før besøket. En profesjonell frisør eller barber vil vasker håret ditt før klippen. Ikke bare på grunn av hygiene men også for å se hvordan håret faller naturlig.
Lite insider tips; ønsker du enda en vask etter klippen før du skal i et møte, kan du spørre om det.

 

Dette burde du se etter når du leter etter en ny barber.

Vær klar over at ikke hver enkelt frisyre passer alle. Om du har kommet forberedt, og vet hva slags frisyre du ønsker, er det ikke uvanlig for barberen din å fortelle hva de synes om den nye ideen. De burde komme med råd og fortelle hvorfor de tror enkelte deler ikke kommer til å fungere og komme med forslag til forbedringer og justeringer slik at du får det du håpet på, men som også passer ditt ansikt.
En dyktig barber burde kunne argumentere for forslagene som blir gjort.

«Klippe hår er noe alle kan, men det som derimot skiller en dårlig barber fra en dyktig en, er han/hennes forståelse av hår og hodets former.» - LJK     

De beste klippene kommer når frisøren er i stand til å skape harmoni mellom formen til hodet og håret ditt.  

Frisører burde vite hvilke produkter som fungerer best, og gi råd til hvordan du styler og opprettholder frisyren mellom besøkene dine.

En dyktig barber skal ha et øye for detaljer, og huske hva du likte, evt. ikke likte fra forrige klipp. De setter av tid til å vite mer om deg og hva du ønsker å få ut av besøket ditt.

Om du er en av mange som foretrekker en klassisk barberbehandling med kniv, er det viktig å holde øye med hygiene. Sjekk ut lokalet, ser det ut som de holder det rent og strukturert?
En seriøs barber skal bruke nytt blad hver gang de barberer.
Personlig anbefaler vi at du ikke drar et sted hvor de bruker bladene flere ganger. Om du derimot har funnet et sted du er fornøyd med er det viktig å passe på at de desinfisere hver eneste gang, og at de lar utstyret ligge i minst 10 minutter for å bli kvitt alle bakterier.

Det finnes også mer «old school» steder hvor de bruker bladene om igjen, men har ofte et blad til hver enkelt kunde. 

Når det kommer til selve barberingen er det viktig at de «prepper» huden med et varmt håndkle eller liknende. Dette sørger for at hunden blir avslappet og tillater porene å åpnes slik at huden ikke irriteres og påføres unødvendig stress under behandlingen.

Etter behandlingen burde de også følge opp med å rense huden nøye og påføre et nytt, varmt håndkle slik at huden best mulig leges.

 

Hvorfor skal du følge disse rådene?

Når det skal sies, er det til slutt du som bestemmer. Om du er fornøyd der du klipper og barberer deg, er det ingen grunn til å lete andre steder. Likevel anbefaler vi at du følger noen av disse rådene slik at du, og barberen/frisøren din får mest ut av tiden som er satt av.

Det å finne riktig frisør tar tid, og når du først finner en du er fornøyd med er det vanskelig å lete andre steder. Det kan likevel være lurt å prøve noe nytt av og til, og se hva bransjen har å tilby. Om det enten er ny frisyre, farge eller frisør.

Finn noen som er villig til å forstå seg på deg, og samtidig lære om din kultur og livsstil.  

 

 


Legg igjen en kommentar

Kommentarer må godkjennes før de blir publisert

Dette nettstedet er beskyttet av reCAPTCHA, og Googles personvernerklæring og vilkår for bruk gjelder.


Les en av våre andre artikler

Se alt